Recepten voor Langedijk4GlobalGoals

Recepten voor Langedijk4GlobalGoals

Lekker biologisch!

Vanaf januari 2023 schrijf ik elke maand voor Langedijk 4 Global Goals (langedijk4gg.nl)  twee recepten voor een gezonde, betaalbare maar vooral smakelijke maaltijd op basis van – bij voorkeur – lokale ingrediënten.

Stichting Langedijk4GlobalGoals zet zich in voor een duurzame samenleving. Zij richten zich daarbij op zes van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen die in 2015 door de Verenigde Naties zijn vastgesteld.

Een hele leuke samenwerking!

Acties | Langedijk 4 Global Goals (langedijk4gg.nl)

Deel III: “En toen kwam de stroomversnelling”

Deel III: “En toen kwam de stroomversnelling”

Deel III: “En toen kwam de stroomversnelling”

Het verlossende woord: de urgentieverklaring is rond. Wat een feest. Binnen twee weken had ik een portiekflat en was ik verhuisd. Met hulp van vrienden en familie. Zonder sociaal vangnet had ik het niet gered alleen. Voor de inrichting kreeg ik een bedrag vanuit de bijzondere bijstand. Daarvan heb ik het grootste gedeelte terug moeten betalen. Dat werd jarenlang van mijn uitkering afgehaald per maand. Maar ook daar kwam een einde aan vorig jaar.

Ook was ik ondertussen druk bezig met mijn eigen website. Deze heb ik gesponsord gekregen. (ERC Automatisering) Daar ben ik zeer dankbaar voor. Ik heb veel gratis online cursussen gevolgd en was ook als vrijwilliger actief. Dat heeft me geen windeieren gelegd. Ik werd namelijk, na een prachtig interview in de NRC, gevraagd om mee te doen aan het tv programma “De Mol’s Hoop”. Via dit programma ben ik van huis uit gaan werken op de marketing sales afdeling van Sijthoff Media voor 12 uur. Een jaar lang heb ik kunnen wennen aan het combineren van werk en kinderen. Rekening houdend met mijn gezondheid.

Inmiddels is mijn contract uitgebreid naar 16 uur, heb ik een mooie functietitel als redactie assistent, mijn eigen bedrijf basishulp waarbij ik ondernemers help met het schrijven van o.a. teksten tegen vergoeding en ben ik fractie-assistent van de SeniorenPartij Alkmaar.

Daarnaast heb ik een online kookmagazine Sasja kookt met kids. Ik geef regelmatig interviews bij PR4MEDIA.

De BeautyBank wil graag aanzetten daarom kreeg ik een extra cadeau als stimulans om door te gaan met waar ik nu sta en ben aan de slag gegaan met de online training Creëer je eigen geluk! van Claudia Koehoorn jouw transformatie. Dat kan nu er meer ruimte in mijn hoofd komt en de basisbehoeften aanwezig zijn. Daarom is het nu de tijd voor zelfontplooiing. Ook heb ik Daphne Drupsteen ingeschakeld. Zij is opruimcoach bij Firma Opgeruimd. Want ik gun mezelf naast een opgeruimd hoofd ook een opgeruimd huis. Het is fijn als je een druk en vol leven hebt om van je huis ook een plek te maken waar je tot rust komt.

Don’t let anyone ever dull your sparkle

Liefs, Sasja

Klik Deel I of Deel II als je deze gemist hebt

Deel III: “En toen kwam de stroomversnelling”

Deel II: “In jezelf, je uitstraling blijven investeren als overlevingsstrategie”

(Deel I nog niet gelezen klik hier Deel I)

Deel II: “In jezelf, je uitstraling blijven investeren als overlevingsstrategie”

Uiterlijke verzorging was en is erg belangrijk voor mij. Gelukkig heb ik van huis uit goed geleerd om met geld om te gaan en vooral geen schulden te maken. Pas iets kopen als je er geld voor hebt heeft me behoedt voor erger. Ik kan heel goed elk dubbeltje omdraaien maar leuk is dat natuurlijk niet. Eigenlijk stond ik constant met samengeknepen billen bij de kassa of ik wel goed gerekend had en niet te horen kreeg dat mijn saldo ontoereikend was. Helaas is dat heus wel een keer voorgekomen maar dat is op één hand te tellen.

Heel lang heb ik mijn haar laten verven bij de kapper maar toen ik dat niet meer kon betalen ben ik het zelf gaan kleuren. Nog een paar jaar later ben ik opgehouden met kleuren. Want ook dat werd te duur en daarnaast vond ik dat ik op een leeftijd was dat ik mijn natuurlijke schoonheid best mocht gaan omarmen. Alhoewel ik de eerste maanden met het schaamrood op mijn kaken naar buiten ging omdat uitgroei nu eenmaal niet mooi is kon ik gelukkig een aantal keer terecht bij een hele goede kapper die mensen met een minimum inkomen gratis knipt . Dat gaf mijn zelfvertrouwen een enorme boost en na een paar keer knippen was de uitgroei verdwenen.

Doordat ik altijd naar buiten ben blijven treden kwam ik via via in contact met de BeautyBank en mocht ik in 2017 ook naar de huidtherapeute. Heerlijk was dat, even je zorgen vergeten en weer opgefrist naar huis gaan. Je leest over deze ervaring in mijn blog.

Blijf investeren in jezelf

Ik hou van kleding en via marktplaats, facebook en doorgeeftassen konden mijn kinderen en ik er toch goed uitzien. In de uitverkoop kocht ik ook weleens nieuwe kleding. Vooral ondergoed en sokken. Dat vind ik toch wat frisser. De opmerking: “Goh, je ziet er helemaal niet uit als iemand die weinig geld heeft” vatte ik op als een compliment. Maar er zit ook een oordeel in. Mijn mening: ook met weinig geld kun je er toch fris en verzorgd uitzien. Ik kocht verzorgingsproducten en make-up bij de Action, Lidl of Big Bazar. En vroeg voor mijn verjaardag een lekker geurtje. Want daar ben ik dol op.

Wat ik wel moeilijk vond: het sociale isolement waar ik in terecht kwam. Nergens meer naar toe kunnen en met de grote vakantie weken op een flat zitten met kinderen was bijzonder confronterend. Met verjaardagen nam ik geen cadeautjes mee maar bakte ik een taart of maakte ik gezonde hapjes met ingrediënten die uit het voedselpakket kwamen. Creatief was ik zeker.

Don’t let anyone ever dull your sparkle

Liefs, Sasja

Lees ook deel III: “En toen kwam de stroomversnelling”

Deel III: “En toen kwam de stroomversnelling”

Deel 1 van mijn drieluik bij de BeautyBank

Deel I: “Positief in het leven staan is een overlevingsstrategie”

Er is heel veel gebeurd in de afgelopen jaren. Maar dat ging niet zonder slag of stoot voor Sasja. Het was een lange en zware reis met veel downs en soms een up. Iedere keer als het net een beetje beter leek te gaan kwam er alweer iets om de hoek kijken. Maar altijd hield Sasja een positieve instelling en mindset, en zoals blijkt, kom je daar heel ver mee. Die voorbeeldfunctie past haar goed. Altijd bereid om anderen te helpen met de ervaringen die ze zelf heeft opgedaan. Een ‘ervaringsdeskundige’ kun je haar dus zeker wel noemen.

Dit is Sasja

Sasja Spek (50) en haar twee kinderen (nu 9 en 12) hebben door scheiding en baanverlies anderhalf jaar in een dak- en thuislozenopvang gewoond. (Sasja was, zoals dat met een mooi woord heet: een ‘zelfredzame’ dakloze) Eerder gingen ze al via twee zomerhuizen naar een chalet en daar moesten ze ineens binnen twee weken uit. Haar moeder zei met tranen in haar ogen: “Erger dan dit kan het niet worden”. Wat heb ik me eenzaam gevoeld zegt Sasja over die nare tijd. Tot overmaat van ramp kreeg ze tot drie keer aan toe een nekhernia naast de rughernia en gedeeltelijke verlamming in haar been die ze al eerder had opgelopen na een val. Heel erg veel pijn, zeer zware medicijnen en geen hulp met de kinderen waar een co-ouderschaps regeling mee is getroffen met haar ex-man. Het was lichamelijk en psychisch een hele zware tijd.

Sasja: “na mijn ww-uitkering vanuit het onderwijs kwam ik uiteindelijk in de bijstand terecht en was ik 100% niet inzetbaar voor werk. Maar ik liet me hierdoor niet uit het veld slaan. Nadat ik van de schrik bekomen was dat ik zelfs in aanmerking kwam voor een pakket van de Voedselbank ben ik gaan bloggen. Ik maakte foto’s van het voedselpakket en bedacht hier een lekker en gezond weekmenu mee. (Sasja’s Blog Basishulp.nl) Op deze manier wilde ik andere mensen inspireren om met weinig geld toch een goede maaltijd op tafel te zetten. En het gaf mij de broodnodige afleiding naast al het papierwerk dat geregeld moest worden voor het rondkrijgen van de scheiding, een baan en de benodigde urgentie voor een woning”

Ik ben altijd in beweging gebleven. Bij de pakken neer zitten brengt je nergens. Daarom moet je ook in jezelf blijven investeren. .

Don’t let anyone ever dull your sparkle

Liefs, Sasja

Lees ook deel II en III

Kippensoep

Kippensoep

 

Kippensoep

De beste opkikker die er is, zelfgemaakte kippensoep

Soort Gerecht Soep
Uit welk land Nederlands
Keyword Kippensoep
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 1 uur 30 minuten
Totaal bereidingstijd 1 uur 40 minuten
Aantal personen 8 personen
Schrijver Sasja Spek

Ingrediënten

  • 2 grote kippenbouten
  • scheutje citroensap
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagels
  • 1 stukje foelie
  • 1 stuk gember ongeveer 2-3 cm in zijn geheel
  • 2 teentjes knoflook gepeld maar in zijn geheel
  • 1 grote wortel in plakjes
  • 1/2 prei of een bosui klein gesneden
  • 1 ui (rood of wit) in ringen gesneden
  • 1 paprika (elke kleur kan) in stukjes gesneden
  • 2 bouillonblokjes liefst kip maar groente of tuinkruiden kan ook
  • 1 zakje kippensoep voor de pittigheid
  • 1 kopje vermicelli
  • vierseizoenen peper en zeezout gemalen naar smaak
  • 6 peperkorrels
  • olie
  • 1,5 liter koud water

Instructies

  1. Was de kippenbouten in een grote kom met koud water en een scheut citroensap. Laat even staan.

  2. Doe in een soeppan de laurier, peperkorrels, de foelie, de bouillonblokjes, het stuk gember, de kruidnagels (steek ze in de laurier dan kun je ze er makkelijker uithalen later) en de knoflookteentjes. Leg de gewassen kippenbouten er boven op en vul met koud water tot de bouten goed onder water staan. Zet op hoog vuur tot het kookt, draai daarna het vuur lager om goed gaar te worden en de smaken lekker kunnen mengen. Ongeveer 1,5 uur laten trekken.

  3. Was en snij ondertussen de wortel, prei (bosui), ui en paprika. Bak even zachtjes aan in wat olie in een koekenpan. Dit omdat de smaken van de groente zo beter tot hun recht komen. Maal wat peper en zout boven de groente. Als de groente glazig en zacht zijn, voeg je ze toe aan de soep.

  4. Roer af en toe in de soep en draai de bouten om. Zodat ze aan twee kanten goed gaar worden.

  5. Voeg op het laatst de vermicelli toe en laat meegaren. (na 1 uur ongeveer)

  6. Haal de kippenbouten na 1,5 uur trekken uit de soep, laat af koelen en haal het vlees van de botten af en schep weer in de soep.

  7. Week het zakje droge kippensoep in enkele lepels koud water en voeg toe aan de soep. Laat nog even kort meegaren voor ongeveer 5-10 minuten.

  8. Nu is je heerlijke zelfgemaakte kippensoep klaar! Echt een krachtsoep.

 

Wat doe jij eigenlijk?

Wat doe jij eigenlijk?

Er zijn dagen waarop ik niet veel doe of kan maar op de meeste dagen ben ik best wel druk bezig al zeg ik het zelf 😉  Waarmee dan eigenlijk hoor ik je bijna hardop denken… kijk je mee in mijn agenda van ‘zomaar’ een week?

Maandag: wasdag, bedden afhalen en weer lekker fris opmaken, jongste van school halen, boodschappen doen, online een subsidie aanvraag doen bij de gemeente Alkmaar met een lid van de bewonerscommissie voor “buurt in het zonnetje”, avond eten maken (we beginnen de week met gekookte aardappels, broccoli en een runderhamburger – vlees komt rechtstreeks bij de boer vandaan en is zooooo lekker!) huiswerk overhoren, een vergadering ’s avonds voor de SPA (SeniorenPartij Alkmaar) waar het een drukke periode voor is omdat de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan. Ik sta als 3de op de kieslijst. Vaatwasser inruimen. Bellen met pa en ma om even gezellig bij te kletsen.

Dinsdag: vaatwasser leegruimen, ontbijten, jongste naar school brengen, slaapkamers opruimen, werken van 09.00 tot 13.00 uur vanuit huis voor Sijthoff Media, daarna jongste weer ophalen van school. samen lunchen, jongste naar keeperstraining brengen en weer ophalen. Avond eten maken (we eten zelfgemaakte kippensoep en pannenkoeken) Tussendoor het caviahok schoonmaken en de vuilnis, oude kranten, lege flessen en plastic weglopen. Stofzuigen, huiswerk maken samen. Buurvrouw een kop soep brengen. Vaatwasser inruimen. Een blog schrijven voor mijn website. Bellen met school over begeleiding.

koksmuts

Woensdag: vaatwasser leegruimen, ontbijten, jongste naar school brengen, werken van 09.00 – 13.00 uur, daarna jongste weer ophalen van school, samen lunchen, wassen, avond eten maken (we eten kippensoep, knapperige kippendijen en de pannenkoeken die over zijn) Voor het recept van de kippendijen klik je op de link naar mijn online kookmagazine. Oudste naar voetbaltraining brengen en tegelijk boodschappen doen. Huiswerk overhoren. Vaatwasser inruimen, tussendoor stofzuigen, deurkrukken, ramen van de binnendeuren en toilet schoonmaken.

 

We zitten al op de helft van de week

 

Donderdag: vaatwasser leegruimen, ontbijten, jongste naar school brengen, werken van 09.00 – 13.00 uur, jongste weer ophalen van school, samen lunchen, jongste naar voetbaltraining brengen, avond eten maken (we eten stoofvlees uit de slowcooker met rijst en snijboontjes) stofzuigen, wassen, huiswerk overhoren, vaatwasser inruimen. Kledingkasten uitzoeken en sommige kledingstukken op Vinted zetten of op facebook. Je kunt me vinden op Vinted onder sasjaspek.

Vrijdag: vaatwasser leegruimen, ontbijten, jongste naar school brengen, was opvouwen, interview voorbereiden voor pr4media met Lisette Prager, koelkast en keuken schoonmaken, avond eten maken (we eten zelfgemaakte pizza met salami, groente of tonijn) stofzuigen en vaatwasser inruimen.

Zaterdag: vaatwasser leegruimen, ontbijten, met de jongens naar voetbalwedstrijden, campagnevoeren of flyeren, samen appeltaart bakken, stofzuigen, tv avond met de jongens en heel veel lekkere hapjes en voor mij een wijntje erbij. Vaatwasser inruimen.

appeltaart

Zondag: vaatwasser leegruimen , uitslapen, ontbijten met zelfgemaakte taart, koffie en thee. Chillen, wassen, tassen inpakken van de jongens om weer naar de andere ouder te gaan, even lekker naar buiten en we eten zelfgebakken patat met een frikandel, kroket of loempia, met een lekkere salade erbij, vaatwasser inruimen.

En dan ben ik vast nog heel veel dingen vergeten op te schrijven…kortom genoeg te doen in ‘zomaar’ een week.

Liefs, Sasja

 

 

 

 

 

 

Basis tomatensaus voor op de pizza

Basis tomatensaus voor op de pizza

Een heerlijke zelfgemaakte basis tomatensaus voor op de pizza.

Basis tomatensaus voor de pizza

Een lekkere basis tomatensaus voor op de pizza. Bewaar na het afkoelen in een schone glazen pot tot gebruik.

Soort Gerecht saus
Uit welk land Italiaans
Keyword Basis tomatensaus voor de pizza
Voorbereidingstijd 5 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totaal bereidingstijd 15 minuten
Schrijver Sasja Spek

Ingrediënten

  • 1 blik of pak gepelde tomaten 400 gram
  • 1 ui gesnipperd
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel basilicum gedroogd
  • 1 theelepel oregano gedroogd
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel tijm gedroogd
  • 1 eetlepel olijfolie

Instructies

  1. Pel de knoflook en pers de teentjes uit, meng samen met alle kruiden, de gesnipperde ui, peper en zout goed door elkaar.

  2. Doe dit samen met de gepelde tomaten en de olie in een kom en gebruik de staafmixer of een blender om alles goed door elkaar te mengen.

  3. Verhit wat olie in een hapjespan en laat de tomatensaus 10 minuutjes zachtjes koken. Laat goed afkoelen. Bewaar in een schone, glazen pot met deksel of gebruik direct op de pizza.

De lekkerste pizzabodem maak je zelf – pizza di mama

De lekkerste pizzabodem maak je zelf – pizza di mama

Een krakend verse, knapperige pizza. Natuurlijk met een zelfgemaakte pizzabodem en tomatensaus. Het deeg en de saus kun je van tevoren al maken. Dit bewaar je dan in de koeling. Het deeg moet wel 45 minuten rijzen. Daarna nog 10-15 minuten gloeiend heet bakken in de oven. Reken maar uit hoe laat je dan kunt eten!

Basis pizzadeeg

Het recept van een basis pizzadeeg voor een krakend verse, knapperige pizza. Genoeg voor 2 plaatpizza's of 4 pizzavormen.

Soort Gerecht Hoofdgerecht
Uit welk land Italiaans
Keyword Basis pizzadeeg
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totaal bereidingstijd 1 uur 5 minuten
Aantal personen 4
Schrijver Sasja Spek

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje instant gist
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 300 ml lauw warm water
  • 4 eetlepels olijfolie

Instructies

  1. Roer de suiker en de gist door 100 ml. van het lauw warme water.

  2. Roer de bloem en het zout door elkaar in een kom en maak in het midden een kuiltje.

  3. Giet het gistmengsel in het kuiltje en roer door de bloem.

  4. Giet daarna de rest van het water en de olijfolie erbij.

  5. Kneed het deeg goed met je handen door elkaar tot het niet meer plakt en elastisch begint te worden. Maak een bal van het deeg en doe terug in de kom. Dek af met een iets vochtige theedoek, zet op een warme plek in huis om 45 minuten te rijzen.

  6. (Als je het deeg niet meteen gebruikt, dek dan na het rijzen af met huishoudfolie en zet in de koeling. Vóór gebruik op kamertemperatuur laten komen)

  7. Als het pizzadeeg is gerezen, kun je de pizza gaan bakken.

  8. Verwarm de oven voor op 240 graden. Best heet maar dat moet, want alleen zo wordt de bodem extra krokant.

  9. Verdeel het deeg in twee gelijke ballen. Strooi bloem op je werkblad en rol het deeg uit tot ongeveer 4 mm. dikte. Leg op een bakplaat met bakpapier.

  10. Verdeel nu tomatensaus over het deeg en beleg met een topping* naar keuze. Laat de randen van de pizza vrij en bestrijk deze met een klein beetje olijfolie.

    Tip: verdeel een plaatpizza vóór het bakken al in stukken. Zo voorkom je dat de ingrediënten door elkaar rollen met aansnijden en jij jouw olijf bij een ander van zijn bord moet prikken.

    Bestrooi de pizza met (zelf) geraspte kaas.

  11. Bak de plaatpizza 10-15 minuten in de voorverwarmde oven.

    Lekker smullen...maar niet meteen je tanden erin zetten, want hij kan hartstikke heet zijn!

    * Lekkere combinaties voor de topping zijn:

    Pizza Tonino: blikje tonijn met stukjes rode ui en zwarte olijven

    Pizza Tropicana: plakjes ham met stukjes ananas

    O Salamio: plakjes salami met stukjes lente-ui, paprika, champignons en tomaatjes

    Popeye Pizza: blaadjes spinazie met geitenkaas of mozzarella en walnoten

    Pizza Mia: jouw eigen variatie, alles kan!

    Sommige toppings zijn lekkerder om er na het bakken op te leggen. Denk aan rucola, basilicum of rauwe ham.

Indische pasteitjes met rundergehakt

Indische pasteitjes met rundergehakt

Dit recept kwam ik tegen bij de Smaakmenutie. Ik heb het wat aangepast aan de smaak van de kinderen en gekeken wat ik in huis heb. Heerlijk! 

Indische pasteitjes met rundergehakt

Een heerlijk hartig bladerdeeghapje, makkelijk te maken en op te warmen. Ideaal voor een training.

Soort Gerecht Side Dish
Uit welk land Indisch
Keyword Indische pasteitjes met rundergehakt
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totaal bereidingstijd 40 minuten
Schrijver Sasja Spek

Ingrediënten

  • 1/2 winterwortel schoongemaakt en daarna fijn geraspt
  • 1 ui middelgroot, gepeld en gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gepeld en fijngesneden
  • 1 ei geklutst
  • 1 bouillonblokje runder
  • 300 gram gehakt runder
  • 50 gram vermicelli glass noodles soe-oen
  • 10 plakjes bladerdeeg roomboter of gewoon
  • 1 eetlepel bruine suiker of gula djawa
  • 1 eetlepel loempiasaus hot of sambal oelek
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel kurkuma (kunjit)
  • 1 theelepel ketoembar
  • zonnebloemolie

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.

  2. Fruit de fijngesneden ui en knoflook in wat olie op matig vuur. Voeg de loempiasaus toe en daarna het gehakt. Bak tot het lekker bruin is. Als je van meer pit houdt kun je sambal oelek in plaats van loempiasaus gebruiken.

  3. Voeg de fijngeraspte wortel toe aan het gehakt en roer goed door. Ik heb de wortel fijngeraspt omdat wij dat lekkerder vinden dan grove slierten.

  4. Voeg nu alle kruiden toe. De kunjit, ketoembar, ketjap, bruine suiker en een verkruimeld bouillonblokje. Roer goed door en zet de warmtebron laag.

  5. Week de vermicelli in een liter kokend water ongeveer 4 minuten. Spoel daarna af met koud water in een vergiet. Laat goed uitlekken. Trek de slierten alvast wat uit elkaar. Dan roert dat straks makkelijker door het gehaktmengsel. Ik heb het iets fijner gesneden.

  6. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Doe dit niet te lang van te voren anders wordt het bladerdeeg slap.

  7. Voeg de vermicelli toe aan het gehaktmengsel en roer goed door. Laat het mengsel afkoelen.

  8. Leg op een plak bladerdeeg een lepel van het afgekoelde gehaktmengsel. Bestrijk de randen met wat geklutst ei en druk goed dicht met een vork. Dit staat leuk maar zorgt er ook voor dat de vulling in het bladerdeeg blijft tijdens het bakken.

    roomboterbladerdeeg met geklutst ei
  9. Leg de pasteitjes op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk ze met het geklutst ei en bak ongeveer 15-20 minuten. Die van mij waren in 18 minuten lekker bruin en gaar.

Op de valreep ging het toch nog mis die eerste schoolweek

Op de valreep ging het toch nog mis die eerste schoolweek

De één had er zo’n zin in, de ander juist helemaal niet.. de eerste schoolweek

Wat een leuke nieuwe start van het schooljaar had moeten worden, werd een nare, zieke, sneue week voor ons. En de week is nog niet voorbij.

Vorige week werd eerst de jongste ziek. Hoge koorts, buikpijn, hoofdpijn etc. je kent het wel. Hele nacht in de weer geweest met hem. De volgende dag voor de zekerheid een zelftest gedaan. Negatief gelukkig…dacht ik nog. En hij leek ook wel weer wat op te knappen. Nou, dat viel dus goed tegen. Wat een ellende.  Zondagavond werd de oudste ziek, precies hetzelfde verhaal. Hoge koorts en knallende hoofdpijn, en in de loop van de volgende ochtend was ik aan de beurt. Een zelftest bij de oudste afgenomen en die bleek direct positief.. STRESS

Na een hertest met zijn allen bij de GGD bleken we allemaal positief te zijn en dus Corona te hebben. 😢

De jongens knappen weer wat op, alhoewel de hoofdpijn lang aanblijft. Nu nog verkouden en misselijk. We hebben verlies van reuk en smaak en weinig trek in eten. Wel eten we veel fruit (banaan, kiwi, appel, druiven, meloen) en drinken we liters thee, versgeperste sinaasappels,mandarijnen en grapefruit of water. Mijn klachten duren wat langer maar de hoge koorts is nu gezakt naar verhoging, ik kan weer af en toe uit bed na 4 dagen en de scherpe hoofdpijn neemt ook af. Wel veel druk op mijn borst en erg moe, ellendig gevoel in mijn lijf.

Tot overmaat van ramp vonden we de cavia van Luan deze week ook in het hok. Overleden. Wat een verdriet! We hebben samen het hok schoongemaakt en Fee in een doosje gelegd. 

Als er iets is, dan helpen we elkaar

In isolatie zitten als je zelf ziek bent en ook nog de zorg hebt voor twee zieke kinderen valt niet mee kan ik je zeggen. Gelukkig zijn ze wel al wat ouder (9 en 11) dus ook zelfstandiger. Kunnen zelf een broodje maken, iets lekkers pakken, thee inschenken of mama instoppen met een fijne warme deken. Ze vermaken zich ook wel. Gaan met hun dekbed gezellig op de bank liggen om een filmpje te kijken of gamen samen. Dat is het voordeel van een appartement, alles gelijkvloers, deur open en als er iets is dan helpen we elkaar.

Buurvrouw had dinsdag boodschappen gedaan, mijn ouders hadden donderdag kippensoep voor de deur gezet en een tas met boodschappen en van mijn werkgever kreeg ik een heerlijke fruitmand opgestuurd. De buurman heeft vandaag mijn vuilniszakken weggebracht. Lieffff

Veel appjes, telefoontjes en beterschapswensen. Dat voelt goed en hebben we ook echt wel nodig.

Omdat de bouwvakkers nog aan het werk zijn, staat de portiekflat in de steigers en zijn we helemaal ingepakt in plastic. Ook voor de ramen. Ze zijn aan het werk op het balkon dus daar kunnen we overdag tussen 07.00 – 15.30 uur ook niet op om frisse lucht te krijgen. Dat maakt het wel extra lastig. En verstikkend soms. Na 15.30 uur snel alle deuren openzetten en luchten.

Hopelijk mogen we maandag/dinsdag weer uit isolatie en houden we geen langdurige klachten er aan over.

Liefs, Sasja

p.s. Let goed op jezelf en de ander 😘

 

 

 

× Hallo, waarmee kan ik je helpen?