Kip in gerookte thee

Het koken met thee is niet heel bekend maar er zijn verrassend veel combinaties mogelijk.  

Ik begin met een fijn recept van ‘kip in gerookte thee’ met een prachtig glanzende gerookte kip als resultaat.  

Met natuurlijke ingrediënten en een heerlijke geur van verse en gedroogde kruiden en China Jasmine – Bio en Lapsang souchong thee. Een mooie combinatie van een natuurlijke groene thee, heerlijk bloemig door de jasmijn en een stoere, intense en boeiende zwarte thee met een zacht rokerige smaak.  

Voor dit gerecht koop je het liefst een hele scharrel maiskip. Om de kip na het roken mooi glanzend te krijgen kun je sesamolie gebruiken.  

De gerookte kip kan koud of warm gegeten worden. Serveer de kip bijvoorbeeld eens met rijst en gewokte sperziebonen met sjalotjes en ketjap manis of gebruik het koud in een salade, op een broodje met avocado of door de pasta.  

Kip in gerookte thee

Kip gekookt in duizendjarensaus en daarna gerookt in thee

Soort Gerecht Gevogelte
Uit welk land Aziatisch
Keyword Kip in gerookte thee
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 1 uur
Totaal bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Aantal personen 6 personen
Schrijver Sasja Spek

Ingrediënten

  • 1 maïskip van ongeveer 1200 gram of aangepaste hoeveelheid (neem dan alleen forse kippenpoten)
  • 2 eetlepels theebladeren ik heb China Jasmine - Bio en Lapsang souchong gebruikt. Van allebei 1 eetlepel
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels rijst ongekookt
  • ingrediënten voor de duizendjarensaus:
  • 2 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 1 stokje kaneelbast
  • 2 stukjes mandarijnschil (vers of gedroogd)
  • 3 eetlepels rijstwijn (of sherry)
  • 1 eetlepel peperbolletjes (of gemalen)
  • 20 gram gember
  • 1 lenteui in stukken
  • 5 eetlepels sojasaus (zoet)
  • 2 eetlepels zout
  • liter koud water

Instructies

  1. Zet de kip even in een ruime kom met koud water en wat citroensap. Spoel daarna af onder koud stromend water.

  2. Breng alle ingrediënten voor de duizendjarensaus in een grote pan met de 2,5 liter koud water en de kip aan de kook. Zet daarna laag en laat nog 40-45 minuten doorkoken. Af en toe het schuim eraf scheppen.

  3. Week ondertussen de theebladeren in water (30 minuten) en giet af.

  4. Haal de kip uit de duizendjarensaus en dep voorzichtig droog.

  5. Bedek de bodem van een wok met aluminiumfolie. Leg hierop de rijst, bruine suiker en de theebladeren.

  6. Bestrijk het metalen rek met olie en zet dit op de wok. Leg de kip op het rek.

  7. Sluit de wok af met een deksel. Zet de wok aan op hoog vuur en rook de kip gedurende 15-20 minuten.

  8. Eventueel kun je de kip daarna insmeren met sesamolie en in stukken verdelen. Kruid naar smaak met zout en peper. De kip kan warm en koud gegeten worden.

  9. Lekker met rijst en gewokte sperziebonen. Kook de sperziebonen beetgaar, fruit een paar in ringen gesneden sjalotjes aan in wat olie en giet er tenslotte wat ketjap manis over. Serveer direct.

    De duizenjarensaus kan ingevroren worden en nog een keer gebruikt worden.

Opmerkingen

kip in gerookte thee - basishulp

 

Maak ook eens deze heerlijke theecake:

Wil je ook een recept speciaal gemaakt door mij voor jou..of

 

Verkoop je een mooi en lekker product en wil je daar een op maat gemaakt recept bij?

 

of ben je gewoon nieuwsgierig hoe je een bepaalde groente verwerkt in een lekkere maaltijd?

 

Interesse? Ik help je graag!

https://basishulp.nl/contact-opnemen-met-sasja/