Pittige soep met witlof en krokant gebakken ham of ontbijtspek. Als je graag wat meer groente eet kun je ook een paar stengels bleekselderij meestoven met de witlof en de soep opdienen met wat lenteui of bieslook.

Witlofsoep met krokante ham
Witlofsoep
Ingrediënten
- 1 kg witlof in dunne reepjes
- 2-3 uien in ringen gesneden
- 4 teentjes knoflook fijngesneden
- klontje boter of scheutje olie
- 2-3 bouillonblokjes
- 200 gram geraspte kaas
- 100 gram ham of ontbijtspek
- scheutje slagroom of koksroom
- zout en peper naar smaak
Instructies
-
Was de witlof en snijd in dunne reepjes.
-
Bak de helft van de ham of ontbijtspek lekker krokant in wat boter in een koekenpan, daarna voeg je de ui, knoflook en de witlof* toe en bak dit zachtjes 10 minuten mee.
-
Maak van de bouillonblokjes een liter bouillon met kokend water en roer dit door het witlofmengsel. Doe het mengsel over in een soeppan en laat zachtjes koken voor ongeveer 40 minuten.
-
Pureer de soep voorzichtig met een staafmixer, zeef het en breng opnieuw aan de kook.
-
Voeg naar smaak peper, zout toe. Roer een gedeelte van de geraspte kaas erdoorheen en een scheut room.
-
Dien op met de andere 50 gram krokant gebakken ham of ontbijtspek, die je over de soep verkruimeld en wat geraspte kaas, lente ui en/of bieslook.