Budgetrecept voor 4 personen
Schil en was de aardappels, snijd in vieren en zet de aardappels met het bouillonblokje op. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar.
Voeg na 10 minuten koken de doperwtjes toe en kook ze nog 5 minuten mee met de aardappels.
Ondertussen kun je de ham of ontbijtspek en de knoflook in reepjes snijden.
Bak de ham of ontbijtspek in een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur lekker krokant.
Voeg 2 fijngesneden teentjes knoflook en de soepgroente aan de ham of ontbijtspek toe en bak nog even mee.
Verkruimel de witte- of fetakaas
Als de aardappels en doperwtjes gaar zijn, giet je ze af en bewaar een kopje van het kookvocht. (Dit kun je gebruiken als vetarme jus en om de stamppot wat vocht te geven als het te droog is)
Stamp de aardappelen en doperwtjes met een beetje kookvocht tot de gewenste dikte van de stamppot.
Schep het mengsel uit de koekenpan en de helft van de kaas door de stamppot. Voeg als het te dik is nog wat kookvocht toe.
Dien mooi op en bestrooi met de rest van de kaas. Serveer de rest van het kookvocht apart in een kom.