De Vereniging van Nederlandse Voedselbanken

In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedselbanken helpen de armsten door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Om onze klanten van voldoende eten te kunnen voorzien, werken wij samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Zo zorgen we er samen voor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast. Met als motto: “Oog voor voedsel, hart voor mensen“.
Om de zelfredzaamheid van onze klanten te vergroten, werken we samen met lokale organisaties die onze klanten helpen om weer op eigen benen te staan. Voedselhulp moet immers altijd tijdelijk zijn.

In 2016 werden door de inzet van 11.000 vrijwilligers wekelijks 38.500 voedselpakketten vanuit 167 lokale voedselbanken uitgedeeld en waren ongeveer 135.000 Nederlanders afhankelijk van de voedselbank.
Download hier feiten en cijfers van de voedselbanken.

Voedsel geven

Voedselbanken kopen geen eten maar zamelen voedseloverschotten in. Veelal voedsel dat anders vernietigd zou worden. Met het voedsel dat gedoneerd wordt, helpen de voedselbanken momenteel zo’n 5 % van huishoudens die in armoede leven. We helpen alleen de allerarmsten.
Er leven in Nederland meer dan 1,2 miljoen mensen onder de armoedegrens. We zouden graag meer mensen helpen. Om dit te bereiken hebben we structureel meer voedsel nodig. We streven ernaar om wekelijks een gevarieerd pakket samen te stellen van ongeveer 25 producten, afgestemd op de grootte van het gezin.
Er zijn al heel veel supermarkten, bedrijven, organisaties en particulieren die ons helpen. En we slaan ook nieuwe wegen in. Zo is er appelmoes geproduceerd van Russische boycot appelen. Diverse voedselbanken hebben moestuinen of werken samen met een stadstuin.

Wilt u ook helpen of heeft u een idee hoe we nog meer goed voedsel van verspilling kunnen redden? Laat het ons weten op voedselverwerving@voedselbankennederland.nl.

Missie

Onze missie 
Wij verstrekken verkregen voedsel gratis aan de armste mensen in Nederland en doen dat uitsluitend met vrijwilligers.

Onze visie 
In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedselbanken helpen de armsten door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Om onze klanten van voldoende eten te kunnen voorzien, werken wij samen met bedrijven, instellingen, gemeenten en particulieren. Zo zorgen we er samen voor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast.
 Om de zelfredzaamheid van onze klanten te vergroten, werken we samen met lokale organisaties die onze klanten helpen om weer op eigen benen te staan. Voedselhulp moet immers altijd tijdelijk zijn.

De kernwaarden 
De voedselbanken hanteren de volgende kernwaarden als maatstaf voor hun handelen:

  • We werken uitsluitend met vrijwilligers
  • We verstrekken voedsel dat door anderen gedoneerd wordt
  • We verstrekken zoveel mogelijk gezond voedsel
  • We verstrekken uitsluitend gratis voedsel
  • We verdelen het voedsel zo eerlijk mogelijk
  • We zijn neutraal en onafhankelijk (‘burgers voor burgers’)
  • We zijn transparant in onze verantwoording

De hoofddoelstellingen 
De voedselbanken hebben de volgende hoofddoelstellingen:

  • Het bieden van directe voedselhulp aan de armste mensen
  • Het voorkomen van verspilling van goed voedsel

Contact

E-mail: voedselbankalkmaar@gmail.com
Website: voedselbankalkmaar.nl

Adres
Pettemerstraat 39 B
1823 CW Alkmaar
tel. 072 5401592

Openingstijden
Dinsdag, woensdag en donderdag van 8.00 tot 12.00

× Hallo, waarmee kan ik je helpen?