Een krakend verse, knapperige pizza. Natuurlijk met een zelfgemaakte pizzabodem en tomatensaus. Het deeg en de saus kun je van tevoren al maken. Dit bewaar je dan in de koeling. Het deeg moet wel 45 minuten rijzen. Daarna nog 10-15 minuten gloeiend heet bakken in de oven. Reken maar uit hoe laat je dan kunt eten!

Basis pizzadeeg

Het recept van een basis pizzadeeg voor een krakend verse, knapperige pizza. Genoeg voor 2 plaatpizza's of 4 pizzavormen.

Soort Gerecht Hoofdgerecht
Uit welk land Italiaans
Keyword Basis pizzadeeg
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totaal bereidingstijd 1 uur 5 minuten
Aantal personen 4
Schrijver Sasja Spek

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje instant gist
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 300 ml lauw warm water
  • 4 eetlepels olijfolie

Instructies

  1. Roer de suiker en de gist door 100 ml. van het lauw warme water.

  2. Roer de bloem en het zout door elkaar in een kom en maak in het midden een kuiltje.

  3. Giet het gistmengsel in het kuiltje en roer door de bloem.

  4. Giet daarna de rest van het water en de olijfolie erbij.

  5. Kneed het deeg goed met je handen door elkaar tot het niet meer plakt en elastisch begint te worden. Maak een bal van het deeg en doe terug in de kom. Dek af met een iets vochtige theedoek, zet op een warme plek in huis om 45 minuten te rijzen.

  6. (Als je het deeg niet meteen gebruikt, dek dan na het rijzen af met huishoudfolie en zet in de koeling. Vóór gebruik op kamertemperatuur laten komen)

  7. Als het pizzadeeg is gerezen, kun je de pizza gaan bakken.

  8. Verwarm de oven voor op 240 graden. Best heet maar dat moet, want alleen zo wordt de bodem extra krokant.

  9. Verdeel het deeg in twee gelijke ballen. Strooi bloem op je werkblad en rol het deeg uit tot ongeveer 4 mm. dikte. Leg op een bakplaat met bakpapier.

  10. Verdeel nu tomatensaus over het deeg en beleg met een topping* naar keuze. Laat de randen van de pizza vrij en bestrijk deze met een klein beetje olijfolie.

    Tip: verdeel een plaatpizza vóór het bakken al in stukken. Zo voorkom je dat de ingrediënten door elkaar rollen met aansnijden en jij jouw olijf bij een ander van zijn bord moet prikken.

    Bestrooi de pizza met (zelf) geraspte kaas.

  11. Bak de plaatpizza 10-15 minuten in de voorverwarmde oven.

    Lekker smullen...maar niet meteen je tanden erin zetten, want hij kan hartstikke heet zijn!

    * Lekkere combinaties voor de topping zijn:

    Pizza Tonino: blikje tonijn met stukjes rode ui en zwarte olijven

    Pizza Tropicana: plakjes ham met stukjes ananas

    O Salamio: plakjes salami met stukjes lente-ui, paprika, champignons en tomaatjes

    Popeye Pizza: blaadjes spinazie met geitenkaas of mozzarella en walnoten

    Pizza Mia: jouw eigen variatie, alles kan!

    Sommige toppings zijn lekkerder om er na het bakken op te leggen. Denk aan rucola, basilicum of rauwe ham.