Waarom lezen goed voor je is

Ook voor kinderen die zelf al kunnen lezen, blijft voorlezen en lezen belangrijk voor hun taalontwikkeling. Hiermee vergroot je de woordenschat en de sociale ontwikkeling.

In onze kennismaatschappij is het belangrijk om teksten te kunnen lezen, te begrijpen en te verwerken. Een goede leesvaardigheid verhoogt later ook de kansen op de arbeidsmarkt.

Concentratie verhogen

Lezen helpt ook om je concentratievermogen te trainen. Als je leest zetten je hersenen de gelezen tekst om in betekenis en informatie, wat concentratie vereist. Hoe vaker je leest, hoe meer je dit proces herhaalt. Hierdoor kan je ook andere taken geconcentreerder uitvoeren.

kinderen lezen - basishulp

Ontdekken

Via lezen slaan we kennis en informatie op. Hiermee verruim je je denken en wereldbeeld. Lezen helpt om de wereld en de ander te ontdekken. Maar ook jezelf. En vergroot je empathisch vermogen; je kan de gevoelens van anderen dan beter begrijpen.

Met anderen praten over je boeken kan ook helpen om over je eigen emoties en herinneringen te vertellen.

Ten slotte; lezen ontspant, je vergeet even alles om je heen.

Maar lezen is vooral erg LEUK!

Buurtbieb – zwerfboeken

Er zijn veel buurtinitiatieven waarbij er een kast met boeken buiten staat die je kunt pakken of zelf boeken neerleggen. Op deze manier kost lezen ook geen geld en heb je een boek uit dan ruil je het weer om. Beter voor het milieu en voor je portemonnee. Op sommige scholen staat ook een zwerfboekenkast.

Ken jij een buurtbieb? Laat even een reactie achter zodat nog meer mensen hier gebruik van kunnen maken! 

× Hallo, waarmee kan ik je helpen?