Sasja voedselpakket

Ondanks de voedselhulp van de voedselbank, eten voedselbankklanten ongezonder dan zowel de gemiddelde Nederlander als mensen met een lage sociaal economische status, die geen gebruik maken van de voedselbank.* Is gezond koken met voedselpakketingrediënten dan zo lastig? Volgens Sasja Spek (46) niet.

Anderhalf jaar geleden stond Sasja – gescheiden moeder van twee zoons van 8 en 5 – voor het eerst in de rij bij de voedselbank. In die rij hoorde ze verschillende reacties. Lang verhaal kort: de veertiger begon de site Geluk uit een pakket van de Voedselbank. Met de nadruk op gezond.

EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID

“In de rij had ik horen zeggen: ‘Hè, wat moet ik hier mee?’ en ‘Wat weinig vlees’. Ik zag mensen zelfs dingen terugleggen. Omdat ik zelf heel erg van koken en lekker eten houd bedacht ik deze site en ging recepten schrijven op basis van wat er in mijn pakket zat. Een vrijwilliger kreeg hier hoogte van en zij heeft het nog meer onder de aandacht gebracht. Iedereen was heel enthousiast.”

“Gezond eten is ieders eigen verantwoordelijkheid. Wij krijgen een super goed pakket, met veel verse groenten, omdat we hier veel tuinbouw hebben. Maar je moet ook creatief zijn. Een ongezondere maaltijd maken lijkt vaak makkelijker, maar gezond koken duurt helemaal niet langer.”

SPITSKOOL

“Ik maak bijvoorbeeld vaak aan het begin van de week een grote pan soep met veel groenten. Een deel daarvan vries ik dan in. Verder hebben we altijd wel aardappels en rijst. Daar kun je ook veel mee.”

“Laatst kregen we zalm uit blik. Ik maakte er rijst met kerrie en rozijnen bij. Lekker én gezond. Vorige week kwam een vrijwilliger van de voedselbank naar me toe omdat iedereen de spitskool terug legde. ‘Schrijf je even een receptje?’, vroeg ze.”

ZUIVEL

Zuivel Sasja SpekHet pakket zelf beschikt wel over veel ongezonds volgens Sasja. “Er zitten veel frisdrank, chips, chocolade en koeken in. Ik vind het nogal veel, maar als je een groot gezin hebt is dat misschien weer anders. Bovendien mis ik echt zuivel in het pakket.”

“Maar of je daadwerkelijk ongezond eet, ligt vooral aan de mensen zelf. Met de pakketten kun je namelijk heel gezond en gevarieerd eten, mits je dat wilt. Het is ook een bepaalde instelling die je moet hebben.”

EXTRA STEUNTJE

“Misschien is het te veel moeite. Tegen die mensen zeg ik: ‘Kijk eens op mijn site’. Daar doe ik het namelijk voor: voor de mensen die een extra steuntje in hun rug nodig hebben.” De Voedselbank is afhankelijk van donaties. Daarom verschillen de pakketten. Zo heeft Sasja in Alkmaar bijvoorbeeld heel veel groenten.

Dit is ook wat De Voedselbank Amsterdam wil benadrukken: “We proberen het eten zo gevarieerd mogelijk te houden. Er zitten altijd brood, melk en vlees in. Het pakket dient als ondersteuning voor mensen die het moeilijk hebben, maar wij zijn niet verantwoordelijk voor wat zij uiteindelijk daadwerkelijk eten. Zij maken zelf die keuze.”

× Hallo, waarmee kan ik je helpen?