Heb jij als zzp-er kennis van boekhouden  

Er zijn verschillende keuzes die je kunt maken als zelfstandige ondernemer. Dit hangt mede af van je eigen kennis van boekhouden, je tijd en je budget.  

Je kunt zelf de boekhouding doen, 

Je kunt samenwerken met een boekhouder, 

Of je schakelt een online boekhouder in. 

Wat zijn je wensen 

Daarnaast is het van belang om te weten wat je wensen zijn. Waar moet jouw online boekhoudprogramma aan voldoen en wat kan het voor je automatiseren. Oftewel, wat zorgt ervoor dat jij meer tijd overhoudt om te besteden aan je bedrijf en het ondernemen.  

Enkele voorbeelden zijn:  

Factureren, kilometer- en urenregistratie. Offertes maken en relaties beheren. Niet geheel onbelangrijk, wat is het softwarepakket waar je al mee werkt? Dit moet goed aansluiten op het boekhoudprogramma van je keuze. 

Houd je bedrijf financieel gezond 

Om belastingaangifte te doen moet je administratie als zzp’er op orde zijn. Je hebt daar zelf ook voordeel van want je ziet snel hoe je onderneming ervoor staat en of je bedrijf financieel gezond is. Zo kun je op tijd nieuwe ontwikkelingen voorzien, daarop inspelen en op het juiste moment beslissingen te nemen. Zoals bijvoorbeeld een nieuwe investering.  

Het is wettelijk verplicht om je administratie 7 jaar te bewaren. Dan is het wel een fijn idee dat er regelmatig een back-up plaatsvindt en dat de gegevens in de cloud beschikbaar zijn en blijven.  

Deze administratie is ook de basis voor je aangiften. Het is daarom van groot belang om dit vanaf het begin van je onderneming goed bij te houden. Bij voorkeur digitaal. Zo voorkom je achteraf verrassingen.  

Schakel op tijd hulp in door taken uit te besteden 

Als ondernemer moet je van veel markten thuis zijn maar er zijn altijd aspecten die je interessanter vindt of waarvoor je meer aanleg hebt. Het uitbesteden van bepaalde taken, waaronder de boekhouding kost geld. Maar levert ook tijdwinst op en meer fiscaal voordeel. Door hulp in te schakelen ben je zelf niet uren kwijt aan het bijwerken van je administratie en het invullen van de belastingaangiftes. Kijk ook eens naar Project Management software. Als startende ondernemer ben je al vaak veel tijd en energie kwijt aan je bedrijf en dan blijven er weinig uren meer over om van te genieten.  

× Hallo, waarmee kan ik je helpen?